Gy.I.K.

Általános kérdések
Az Ellen Gould White Könyvtár - ahogy a neve is mutatja -, Ellen Gould White magyar nyelven megjelent műveinek gyűjteménye.
Az oldal lehetőséget biztosít a művek olvasására, illetve az azokban való keresésre.
Elsősorban hetednapi adventista meggyőződésű keresztények számára készült, akik Jelenések könyve 12. fejezete alapján hiszik, hogy a földi történelem utolsó napjaiban a maradék egyház egyik azonosító jele Jézus Krisztus bizonyságtétele, ami a prófétaság lelki ajándéka (Jel 19,10). Az oldal természetesen nyitott azok számára is, akik nem hisznek ebben, sőt azok számára is, akik kritikus szemmel olvassák E. G. White műveit. Az igazság egyik fontos tulajdonsága, hogy minden próbát kiáll.
A White Könyvtár lelkes, hetednapi adventista fiatalok munkája.
A White Könyvtár nem kíván egy alternatív White oldal lenni a hivatalos Ellen White weboldalhoz képest (egwwritings.org). Céljaink:
  • a magyar nyelven megjelent White művek összes kiadásának összegyűjtése, beleértve a régies fordításokat is;
  • a fordítások ellenőrizhetővé tétele;
  • felület biztosítása közösségi fordításhoz.
Szöveggel kapcsolatos kérdések
Több forrásból jutottunk könyvekhez: digitális példányokat kaptunk, vagy magunk vittük fel számítógépre és OCR-eztük a szövegeket. Itt is szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik sok-sok anyagot a rendelkezésünkre bocsátottak:
Azok a könyvek, tanulmányok, amelyek nincsenek rajta a hivatalos White Estate könyvek listáján (pl. Jelenések magyarázata, a Zene c. tanulmány, hazai összeállítások, stb.) nem szinkronizálhatók bekezdés kód alapján, így ezeket csak magyar nyelven olvashatjuk. A magyar nyelvű keresés természetesen ezeken is működik.
A White Estate kiadványaiban a bekezdések végén található hivatkozás, ami az eredeti angol tördelésre utal. Pl. {COL 69.2}. Jelentése: Krisztus példázatai (Christ´s Object Lessons, azaz COL), 69. oldal, 2. bekezdés.
Küldj be pontosítási javaslatot a whitekonyvtargmail.com címre.
A fordítások sokfélék, eredeti formájukban igyekszünk őket a honlapon megőrizni. Ennek oka egyszerű: sokan vannak, akik egy-egy régen hallott mondatot, kifejezést keresnek. A régies, esetenként pontatlan fordítások feltöltésével éppen a helyes megértést támogatjuk, hiszen a honlapon az angol eredeti alapján ellenőrizhetővé tesszük ezeket, így az esetleges hibákra fény derül. Küldj be fordítási javaslatokat a fent ismertetett módon.
Küldj be pontosítási javaslatot a fent ismertetett módon.
A prófétai hitelesség, ihletettség kérdéskörének megvitatása nem célja ennek a weboldalnak. A White Könyvtár munkacsoport feladata pusztán abban áll, hogy Ellen White műveit elérhetővé tegye magyar nyelven.
Funkciók
A keresősávba írd be a töredékszót, a végén egy *-gal.
Ennek több oka lehet. Az is megeshet, hogy a keresett szöveg hibásan szerepel az adatbázisunkban, vagy éppen nem is létezik. Próbáld meg írásjelek (pont, vessző, kötőjel, stb.) nélkül. Próbálj töredékszóra keresni *-gal.
Ez az emelt szintű, összetett keresés. Itt kereshetsz különböző módokban (kifejezés, "ÉS" kapcsolat, "VAGY" kapcsolat, stb.); könyvekre és könyvcsoportokra, valamint kiadóra szűkítve, stb. A logikai kifejezésekhez külön súgót találsz az oldalon.
Az adatbányász funkciók használatához szükséged lehet némi angoltudásra, de nem feltétlenül. Ezek lényege, hogy a White művekben hasonlósági arányok alapján is keresgélhetsz bekezdéskód vagy szövegrészlet megadásával. Valamint az angol bekezdések hasonlósági relációja alapján a magyar nyelven nem létező könyvekre kaphatsz hozzávetőleges („virtuális”) fordítást. A funkció kísérleti stádiumban van.
  • - Normál szöveg mód
  • - Párhuzamos mód, az eredetivel való összevetéshez
  • - Nyers szöveg, formázás nélkül
  • - Pdf exportálása
  • - Word docx exportálása (csak párhuzamos módban)
A jobb felső sarokban találsz egy gombot. Szemkímélő mód, ha sötétben szeretnél olvasni.
Technikai kérdések
Írj nekünk a whitekonyvtargmail.com címre.
Optical character recognition - Optikai karakterfelismerés. Ezzel a módszerrel készítünk elektronikus könyvet azokból a művekből, amelyek csak nyomtatásban léteznek.
A White Könyvtár egy webalkalmazás, ami internet kapcsolatot igényel. De szükség esetén az egyes fejezeteket pdf-ben letöltheted. Ha teljes könyveket szeretnél letölteni, javasoljuk, hogy használd a Szolokmai Adventista Gyülekezet gyűjteményét.