17. fejezet

Az Úr a rend Istene — Isten megparancsolta Izráel gyermekeinek, hogy mossák meg ruháikat és távolítsanak el minden szennyet táborukból, nehogy „elvonulván” meglássa tisztátalanságukat (V.Móz. 23:14). Ma a mi otthonaink mellett halad el, és látja a családok egészségtelen környezetét és hanyag szokásait. Vajon miért kell ennek így lennie?

Szülők, Isten az Ő képviselőivé tett titeket, hogy gyermekeitekbe plántáljátok a helyes elveket. Az Úr kicsinyei vannak rátok bízva, és Ő, aki olyan gondos volt, hogy Izráel gyermekeinek a tisztaság szokásával kellett felnőnie, ma sem szentesít semmilyen tisztátalanságot az otthonban. Miközben tisztaságra tanítjátok gyermekeiteket, a lelkiekről se feledkezzetek meg, hogy megérthessék, az Úr azt szeretné, ha szívük is ugyanolyan tiszta lenne, mint a testük. Ő arra vágyik, hogy életük minden cselekedetében azonnal megvalósuljanak a tiszta elvek, amelyeknek megtanítása a ti feladatotok.

Ha Isten olyan részletekre kiterjedően gondos volt, hogy tisztaságot parancsolt egy pusztában vándorló, s így állandóan a szabad ég alatt levő népnek, tőlünk sem követel kevesebbet, akik házakban lakunk, ahol a tisztátalanságok sokkal könnyebben észlelhetők, és sokkal egészségtelenebb hatásuk lehet.

A tisztaság váljon második természetünkké! — A tisztátalanság az otthonban nagy hiba, mert rosszra nevelő hatása és messzeható befolyása van. Már csecsemőkorban helyesen kell irányítani a gyermekek gondolkozását és szokásait... Világítsatok rá előttük, hogy a tisztátalanság - akár testükön vagy ruhájukon - nem tetszik Istennek. Tanuljanak meg tisztán étkezni. Állandó éberségre van szükség, hogy ezek a szokások második természetükké válhassanak...

Bárcsak mindenki megértené, hogy az ilyen apró kötelességeket sem szabad elhanyagolni, hiszen egész jövőjük a gyermekkori szokások alakulásától függ! A gyermekek különösen fogékonyak az őket érő benyomásokra, és egészségügyi oktatásban részesíthetjük őket azáltal, hogy nem tűrjük meg a rendetlenséget.

A tisztaság szeretete — Ápoljátok a szigorú tisztaság és rend szeretetét!

Öltöztessétek gyermekeiteket egyszerűen. Ruháik tartós anyagból készüljenek! Tartsátok őket takarosan és tisztán, tanítva arra, hogy gyűlöljék a szennyet és piszkot.

Azt az energiát, amelyet most haszontalanul az evés, ivás, ruházkodás tervezgetésére fordítotok, használjátok inkább arra, hogy tisztán és rendben tartsátok gyermekeiteket és öltözéküket. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a lakásban tartsátok őket, mint valami játékbabákat! A tiszta homokban és a száraz földben nincs semmi ártalmas szenny, viszont annál inkább van saját testük kipárolgásában. Az izzadság beszennyezi a ruhát, ezért szükséges a gyakori fürdés és átöltözés.

Tartsátok rendben a lakóhelyiségeket! — Az egész család segítségére és áldására lenne, ha a szülők tennivalókat találnának gyermekeik számára. Erről a fontos kérdésről, ami a testi egészség és lelki épség szempontjából olyan sokat jelent, miért nem beszélnek határozottabban a prédikátorok és tanítók? A családban a fiúk és lányok egyaránt érezzék, hogy ők is részesei az otthon elvégzendő munkáknak. Igyekezzenek rendben tartani a házat, megtisztítva mindentől, ami kellemetlen látványt nyújt. Oktassátok alaposan őket ezekre a dolgokra!

A tisztátalanság minden formája betegséghez vezet. Halált hozó baktériumok tenyésznek a sötét, elhanyagolt sarkokban és a penészben. Ne hagyjuk, hogy a hulladék, a lehullott levél a ház közelében maradjon, és ott bomladozva mérgezze a levegőt. Semmilyen szennyező, rothadó hulladékot ne tűrjünk meg az otthonban vagy annak közelében. Néhány tökéletesen egészségesnek nyilvánított városban és faluban sok járványos betegséget okozott az egy-két hanyag lakos háztartásában lévő bomló hulladék. A tökéletes tisztaság, bőséges napfény és az általános egészségügyi szabályok betartása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az otthon lakói megvédjék magukat minden betegségtől, hogy vidámak és életerősek legyenek.

A testi tisztaság nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez — A testi és szellemi egészséghez nélkülözhetetlen a legszigorúbb tisztaság. A bőrön keresztül folyamatosan tisztátalanságok választódnak ki és távoznak a testből, ezért ha azt gyakori fürdéssel nem tartjuk tisztán, a millió kis pórus rövid idő alatt elzáródik, s a tisztátalanságok, melyeknek a bőrön keresztül távozniuk kellene, növekvő teherré válnak a többi kiválasztó szerv számára.

A legtöbb embernek javára válna a mindennapi hideg vagy langyos fürdő, akár reggel, akár este. Ahelyett, hogy a megfázásra való hajlam növekedne, egy helyesen vett fürdő inkább megóv attól, mivel a vérkeringést javítja - könnyebbé, szabályosabbá teszi. Test és lélek egyaránt felfrissül, az izmok rugalmasabbakká, az elme élesebbé válik. A fürdő nyugtatja az idegeket, segít a beleknek, a gyomornak, a májnak, egészséget, energiát kölcsönözve mindegyiknek, és elősegíti az emésztést is.

Az is nagyon fontos, hogy a ruházat tiszta legyen, mert a viselt ruhadarabok magukba szívják a pórusokon át távozó elhasznált anyagokat, s gyakori ruhaváltás és mosás nélkül ez a szennyeződés újra felszívódik.

Környezetünk tisztasága lelki tisztaságra ösztönöz — Gyakran láttam gyermekek ágyait olyan állapotban, hogy a belőlük áradó kellemetlen, mérgező szag szinte elviselhetetlen volt számomra. Mindent, amit a gyermekek látnak és amivel testük érintkezik, tartsátok éjjel-nappal a legnagyobb tisztaságban és az egészség törvényeinek megfelelően. Ez az egyik módja annak, hogy arra szoktassátok őket, hogy mindig a testi-lelki tisztaság mellett döntsenek. Nem szükséges drága bútorokat venni gyermekeitek hálószobájába, de az mindig kellemes és gondozott legyen.

Megtartani az egyensúlyt — A tisztaság és rend keresztény kötelességek, mégis túlzásokba lehet esni e téren, és a legfontosabb helyre tenni, miközben más, sokkal lényegesebb dologra nem ügyelünk. Akik ilyesmiért elhanyagolják gyermekeik érdekeit, hasonlatosak azokhoz, akik tizedet adnak a mentából és köményből, de nem gyakorolják azt, ami fontosabb a törvényben - az ítéletet, irgalmasságot és a szeretetet (Mt. 23:23).