7. A világi zene

Melyek az elfogadható világi zene ismérvei?

A köd közel egy óráig nem szállt fel és a napsugarak sem szűrődtek át rajta. A zenészek, akik készültek elhagyni a hajót még szórakoztatták a türelmetlen utazókat, körültekintően kiválasztott és remekül előadott darabjaikkal… Más volt, mint az előző estén hallott fülsértő hangok, ez lágy volt és nagyon kellemes az érzékeknek, tényleg zenének lehetett nevezni. (1893, 6b levél)

Gyönyörű hangszeres zene egy svájci sörkertben

Ugyanazon az estén gyönyörű zenét hallgattunk és tűzijátékot néztünk az út túloldalán. Van ott egy nagy kiterjedésű sörkert, amely a város tulajdona, és a város üzemelteti is. A kertet nagyon vonzóvá teszik a virágok, cserjék és nemes fák, amelyek kellemes árnyékot nyújtanak. Százak számára vannak itt székek, előttük kis ovális asztalokkal, de a legszebb a hangszeres zene, amelyet az együttes játszik. (1886, 33. kézirat)

Egy leírhatatlanul szép koncert

Egy leírhatatlanul szép koncerten vagyunk. Kilencen énekelnek - hollandul, németül vagy franciául, nem tudom. De a hangok olyan nagyszerűen szólnak, nagyon szórakoztató. Talán egy vasárnapi iskola kiránduló tagjai lehetnek. (1876, 8. levél)